Omarm het innovatief kleinbedrijf

Als kanteldenker schrijf ik regelmatig over vernieuwing en samenwerking met het lokale kleinbedrijf.

De afgelopen 15 jaar probeer ik processen rond innovatie en de stroperige overheid te fileren en kom telkens weer tot de ontdekking dat het er vaak op neer komt dat er niet echt geluisterd wordt naar het verhaal van de ondernemer, naar zijn of haar oplossing en uitdaging. Er wordt vooral gekeken naar ‘kan dit bedrijf het wel’ of ‘waar is je spreadsheet’. En dat is zonde. Want mijn mening is dat juist het kleinbedrijf en samenwerkende zzp’ers vernieuwing kunnen versnellen. Samenwerken in co-creatie is sowieso de oplossing. Hieronder een slider-illustratie van mijn hand dat de kracht van samenwerken verduidelijkt.

Onbevangen luisteren is het buzz word

Onbevangen luisteren, echt luisteren, zonder je eigen gedachten te laten prevaleren, juist om nog beter beleid en procedures te maken. En het tweede toverwoord hierbij is ‘samen’. Samen maken, samen doen en samen de verantwoordelijkheid nemen. In co-creatie.

Ik kan me nog de Google topman herinneren die in 2006 zei: ‘We run this company by questions, not by answers.’

Verwelkom oproerkraaiers

Overheden en bedrijven hebben enorme behoefte aan vernieuwers, omdenkers, kanteldenkers, dwarsdenkers en dies meer. Zeker als het gaat om ons bedrijfsleven duurzamer in te richten. In ons land richten we ons steeds meer op de kenniseconomie. We hebben echt een voorsprong als het gaat om technologische duurzaamheidsinnovatie. Echt waar. Dat betekent dat we de oude economie zullen we meer moeten leren loslaten en vertrouwen op de innovatiekracht van de (jonge) talenten van ons land.

Het World Forum kwam met een tienpuntenlijstje wat de kenniseconomie nu nodig heeft aan skills de komende paar jaar. Vooral die eerste drie bewijzen het voorgaande verhaal.

  1. Complex Problem Solving
  2. Critical Thinking
  3. Creativity
  4. People management
  5. Co-ordinating with others
  6. Emotional Intelligence
  7. Decision Making
  8. Service Orientation
  9. Negotiation
  10. Cognitive Flexibility

Afleren is een grotere vaardigheid dan simpel kennis stapelen

Dat zijn dus de kwaliteiten van de bedrijven van de toekomst. Mijn voorstel is dus: Verwijder de kastjes en muren. Omarm de dwarsdenkers en oproerlingen in je organisaties. Omarm diversiteit. Neem statushouders aan, mensen met een arbeidsbeperking. Stop met het werven van klonen van jezelf. Je doet jezelf en de organisatie daar tekort mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: